Asperges gezond en lekker

Asperges, een culinair hoogtepunt in het voorjaar. Lekker en gezond, maar ze moeten wel goed klaargemaakt worden. Naast dat asperges heel lekker zijn, zijn ze ook nog eens erg gezond.

Vind hier alles wat je moet weten over asperges.

Wat zijn asperges

groene en witte asperges
Witte en groene asperges!
De asperge is een meerjarige plant, die wel 8 tot 10 jaar op dezelfde plek geteeld kan worden.  De plant sterft in de herfst af, maar overwintert onder de grond. De stengels die in het voorjaar onder de grond uitlopen, kennen wij als witte asperges. Als de delen echter boven de grond komen worden zij groen, dit zijn ook wel de groene asperges.

De tijd om asperges te oogsten is in het voorjaar, als de stengels beginnen uit te lopen. Dit is maar een periode van twee maanden. Men eet liever witte asperges, daarom verhogen aspergetelers de grond met 50 centimeter, zodat de stengels langer moeten worden om boven te grond te komen. Je krijgt daardoor een hogere opbrengst.

Om de opbrengst nog hoger te maken, spannen aspergetelers ook vaak een plastic zeil over het veld, zodat de grond warmer wordt en de plant dus sneller groeit, maar ook om te voorkomen dat asperges die boven de grond komen alsnog verkleuren.

Zijn asperges gezond

Asperges staan bekend als een gezonde groente, ze bevatten maar weinig calorieën, zo’n 20 per 100 gram. Asperges bevatten daarnaast vitamine B en C en het mineraal kalium. Kalium bevordert de functie van de nieren. Als je wilt afvallen of wat gewicht wilt verliezen zijn asperges goed om te eten, omdat zij vochtafdrijvend werken.

Gek aan asperges is dat je urine naar zwavel gaat ruiken, je kunt daarom aan iemands urine ruiken of hij of zij asperges heeft gegeten. Deze eigenschap is echter niet voor iedereen weggelegd, slechts 45% van de mensen ruikt aan zijn urine dat er asperges geconsumeerd zijn.

Recept met asperges

Hieronder volgt een lekker recept met asperges erin verwerkt. Je hebt de keuze uit ham of vis bij de asperges. Nog een tip vooraf; schil de asperges niet te dun en snijd een groot stuk af van de onderkant, dat eet veel lekkerder.

Benodigdheden;
asperge gerecht
Asperges met aardappelen
Let op dit is een ander recept!

  • 500 gram asperges
  • 2 eieren
  • 2 bosuitjes
  • 50 gram roomboter
  • Zout en peper
  • 4 plakken gekookte ham of gerookte zalm 


Werkwijze;

  • Schil de asperges breng ze in ruim water aan de kook
  • Laat de asperges ruim 20 minuten in het kokende water staan
  • Kook de twee eieren, ongeveer 4 minuten, zodat ze van binnen nog zacht zijn
  • Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes
  • Smelt de roomboter
  • Laat de asperges uitlekken en bestrijk ze met de roomboter
  • Bestrooi ze vervolgens met zout en peper
  • Halveer de eieren en leg ze naast de asperges
  • Voeg de ham of de vis toe en bestrooi het geheel met de bosuitjes

Dit gerecht is lekker in combinatie met nieuwe aardappeltjes.

Tot slot

Asperges zijn een gezonde groente, die weinig calorieën bevatten en daarom goed passen bij een dieet of een gezonde eetgewoonte. Eet ze in het voorjaar en maak ze eens klaar op bovenstaande wijze.

Ben je op zoek naar meer recepten met asperges? Kijk dan eens verder in dit boek, met originele en afwisselende recepten.

Heb je bovenstaand gerecht gemaakt? Laat even weten hoe het heeft gesmaakt.
Heb je nog andere tips of aanvullingen over asperges? Laat het hier gerust weten.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar