Hier doe je het allemaal voor! |
Toch zijn er bij elke bevalling drie fases te onderscheiden, die bij iedereen volgens een dezelfde patroon verlopen.
Welke fases kent de bevalling en wat zijn kenmerken van elke fase?
De ontsluiting
De ontsluiting is de langste fase van de bevalling en wordt weer onderverdeeld in drie gedeeltes. Zo kennen we de vroege of latente fase, de actieve fase en de overgangsfase.
De vroege fase begint met weeën die op menstruatiekrampen lijken. Soms breken de vliezen al. De weeën krijg je om de vijf tot twintig minuten en duren eerst 30 tot 45 seconden en later tijdens de vroege fase duren de weeën 60 tot 90 seconden. Uiteindelijk ontsluit de baarmoeder drie tot vier centimeter tijdens deze fase.
De gehele vroege fase duurt gemiddeld zes tot zeven uur bij de eerste bevalling en vier tot vijf uur bij daarop volgende bevallingen.
Tijdens de actieve fase vordert de ontsluiting richting 8 tot 9 centimeter . De weeën komen vaker (om de 3 tot 5 minuten) en duren 45 tot 60 seconden. De meeste vrouwen beginnen nu rugpijn te krijgen en de pijn wordt heftiger. De actieve fase duurt ongeveer 5 uur bij de eerste bevalling en 4 uur bij volgende bevallingen.
De overgangsfase is de laatste fase van de ontsluiting. De weeën komen om de twee tot drie minuten en duren ongeveer 60 seconden en zijn erg pijnlijk. De ontsluiting wordt nu maximaal. De baby daalt steeds verder in waardoor de druk op de anus steeds groter wordt. Als je het gevoel hebt dat je moet plassen is dit een goed teken.
Pers niet tenzij een arts of verloskundige dit zegt. Is de ontsluiting nog niet maximaal dan kun je uitscheuren.
Wat kun je als vrouw doen tijdens de ontsluiting?
Dat hangt helemaal van jezelf af. Wil je graag in bed gaan liggen of vind je het fijn om rond te wandelen en de pijn op te vangen?
Houdt de frequentie en de duur van de weeën bij, als de vliezen breken is het tijd om de verloskundige of het ziekenhuis te bellen.
Later gedurende de ontsluiting kun je ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken doen.
De uitdrijving
Tijdens de uitdrijving komt de baby naar buiten. Dit wordt ook wel de persfase genoemd en duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten. Tijdens de persweeën moet je eerst diep inademen en vervolgens alles geven om te persen. Daarna moet je snel op adem komen, en energie opdoen voor de volgende perswee. Pers tijdens de perswee alsof je moet poepen, mocht er ontlasting meekomen dan is dat niet erg, het komt vaker voor dan men denkt en de verloskundige of arts heeft het vaker gezien.
De nageboorte
Tijdens de nageboorte komt de placenta of moederkoek naar buiten. Deze fase is erg kort. Er zijn nog wat weeën maar deze zijn veel minder pijnlijk dan de persweeën. Als de placenta eruit is wordt deze bekeken door de arts of verloskundige. De vagina wordt schoongemaakt en eventueel krijg je wat hechtingen als je bent ingescheurd.
Tot slot
Iedere bevalling is anders, iedereen ervaart het anders.
Hoe beter je bent voorbereid op wat te komen staat hoe minder eng de bevalling wordt. Want vergeet niet, na de bevalling heb je eindelijk je kindje en kan het genieten beginnen!
Heb je nog suggesties of aanvullingen? Laat ze hier dan gerust achter.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar