Niet het eerste waar je aan denkt als het om hygiene gaat, een schone koelkast. Ook al is de temperatuur in de koelkast laag, bacterien kunnen er toch in overleven. In de koelkast zelf zijn vooral de rubbers de boosdoener van de aanwezigheid van bacterien.
Niet het leukste klusje in huis, maar hoe houdt je de rubbers van je koelkast schoon?
Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken
Uit onderzoek is gebleken dat als je de koelkast om de twee weken schoonmaakt, je het aantal bacterien onder controle houdt. Dit kun je doen door met allesreiniger of een sopje alle glazen platen uit de koelkast te verwijderen, af te soppen en weer terug te plaatsen.
Hoe simpel dit ook klinkt, vele mensen doen het niet of veels te weinig. En zeg nou zelf; wie wil er nou een vieze koelkast met daarin kruimels en eventuele andere voedselresten in de hoekjes?
Hoe simpel dit ook klinkt, vele mensen doen het niet of veels te weinig. En zeg nou zelf; wie wil er nou een vieze koelkast met daarin kruimels en eventuele andere voedselresten in de hoekjes?
Als je de glasplaten uit de koelkast neemt, maak dan meteen de zijkanten en de achterkant van de koelkast ook schoon en vergeet de inhoud van de deur niet. Vaak lekken pakken vla of melk wel een paar kleine druppeltjes, die na verloop van tijd toch gaan zorgen voor aangekoekte plekjes.
Als laatst, maar zeker niet het minst belangrijk zijn de rubbers van de koelkast aan de beurt. Tussen de rubbers kunnen niet alleen bacterien leven, maar ook schimmels. Dit komt omdat de temperatuur van de rubbers net ietsje hoger is dan de temperatuur in de kern van de koelkast. Maak de rubbers schoon met een sopje van soda en droog ze goed na.
Andere tips om de koelkast schoon te houden
· Hou de temperatuur van de koelkast tussen de drie en zeven graden Celsius. Daaronder kost teveel stroom en daarboven bederft het eten sneller en kunnen bacterien beter overleven.
· Haal bij het schoonmaken van de koelkast alle producten eruit en gooi producten die over de datum zijn weg.
· Probeer niet te lekken door bijvoorbeeld pakken melk of vla slordig terug te zetten en ruim eventueel gemorst vuil direct op, zo krijgt het geen kans om aan te koeken.
· Maak eens per jaar de achterkant van de koelkast schoon met de stofzuiger, hier gaat vaak veel stof zitten, wat de levensduur van de koelkast niet verlengt.
· Voorkom vervelende geuren in de koelkast door sterk ruikende spullen in een extra plastic tasje te bewaren. Voorbeelden hiervan zijn shoarmavlees of ander te gekruid vlees. Ook knoflook kan vervelende sporen nalaten in de koelkast en zorgen dat andere producten, zoals water en melk hiernaar gaan smaken.
Tot slot
Het is erg belangrijk om de koelkast schoon te houden, kijk daarbij niet alleen naar de glasplaten en vergeet de rubbers zeker niet. Het is een klusje dat weinig geld kost om bij te houden, maar het kost wel wat tijd en discipline om bij te houden.
Heb jij nog andere tips om je koelkast schoon te houden of vrij te houden van geurtjes? Ik hoor ze graag!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar